top of page
coperta.png

Revitalizarea Ecosistemică:Transformarea Grădinii Botanice BucureÈ™ti într-un Hub Sustenabil de Biodiversitate È™i EducaÈ›ie Urbană

Contextul proiectului

Municipiul BucureÈ™ti se confruntă cu o creÈ™tere urbană rapidă È™i diverse schimbări climatice, care generează presiuni asupra resurselor naturale È™i a calității mediului. În acest context, Grădina Botanică devine un punct focal pentru conservarea biodiversității È™i promovarea unui mediu urban sustenabil. În prezent, Grădina Botanică se confruntă cu anumite provocări legate de menÈ›inerea unui echilibru ecologic în perimetrul lacurilor, precum È™i o degradare a Grădinii Istorice, unde nu au fost realizate investiÈ›ii de dezvoltare È™i mentenanță. Astfel, luând în considerare contextul proiectului, în cadrul acestuia se vor realiza sinergii între conservarea biodiversității È™i dezvoltarea urbană durabilă. Prin abordarea contextuală È™i integrată, proiectul se adresează problemelor contemporane ale mediului urban, oferind o viziune amplă È™i sustenabilă pentru transformarea Grădinii Botanice BucureÈ™ti într-un punct de interes local È™i naÈ›ional de recreere, educaÈ›ie ecologică È™i conÈ™tientizare.

Scopul și obiectivele proiectului

Scopul general al proiectului este de a realiza atât o reconstrucÈ›ie ecologică, o îmbunătățire a calității lacurilor din Grădina Botanică cât È™i reabilitarea Grădinii Istorice prin implementarea unui set cuprinzător de activități. Proiectul are ca obiectiv principal restaurarea È™i conservarea ecosistemului acvatic, promovând biodiversitatea È™i stabilind practici durabile pentru gestionarea resurselor de apă.

Obiectivul 1 - Asigurarea condiÈ›iilor necesare pentru regenerarea È™i dezvoltarea naturală a întregului ecosistem al lacurilor din Gradina Botanica până în anul 2025 prin evaluarea succesului recolonizarii si dezvoltării speciilor reintroduse, È™i implementarea unor măsuri corective, dacă este necesar.

Obiectivul 2 - Reducerea nivelului de poluare a apei cu 50% pană la sfarsitul anului 2024 , prin implementarea unor tehnologii moderne de tratare È™i filtrare a apei.

Obiectivul 3 - CreÈ™terea numărului de specii autohtone de plante din lacuri cu 25% până în 2025, prin reintroducerea È™i cultivarea a 20 de specii.

Obiectivul 4 - Extinderea adecvată a 50% din sectorul Grădini Istorice până în anul 2025 pentru accesibilitatea vizitatorilor.

Obiectivul 5 - Promovarea educaÈ›iei È™i conÈ™tientizarea elevilor, studenÈ›ilor privind importanta conservarii ecosistemelor lacustre È™i a mediului pe toată durata proiectului, prin organizarea de evenimente, seminarii, È™i activități de voluntariat pentru comunitatea locală.

Rezultatele anticipate ale proiectului sunt:

1.Restaurarea biodiversității: Proiectul vizează refacerea ecosistemelor acvatice din Grădina Botanică, contribuind la creÈ™terea biodiversității locale. Se anticipează rezultate pozitive în privinÈ›a creÈ™terii efectivului de specii de plante È™i animale specifice habitatelor acvatice, inclusiv creÈ™terea È™i diversificarea speciilor endemice, oferind astfel un mediu ecologic mai robust È™i echilibrat în jurul lacurilor.

2.Restaurarea habitatelor: Protejarea È™i restabilirea habitatelor cruciale pentru diferite specii, favorizând biodiversitatea È™i ecologia naturală.

3.Îmbunătățirea calității apei: Prin implementarea proiectului, se vor lua măsuri pentru reducerea poluării È™i a impactului negativ asupra calității apei, creând un mediu favorabil pentru plantele È™i animalele acvatice.

4.CreÈ™terea gradului de atractivitate al Grădinii Botanice: Prin reconstrucÈ›ia ecologică È™i reamenajarea lacurilor, Grădina Botanică va deveni un loc mai atractiv pentru vizitatori, oferind un cadru mai pitoresc È™i familiar. Totodată, prin amenajarea unor spaÈ›ii dedicate activităților recreaÈ›ionale în preajma lacurilor, se anticipează o creÈ™tere semnificativă a numărului de vizitatori È™i a interesului publicului pentru activitățile desfășurate în cadrul Grădinii Botanice, precum È™i o îmbunătățire a calității vieÈ›ii cetățenilor.

5.Sensibilizarea pentru conservarea mediului È™i a biodiversității: CreÈ™terea gradului de conÈ™tientizare privind importanÈ›a conservării mediului în rândul comunității È™i promovarea unui model sustenabil pentru proiecte similare în viitor.

6.Sensibilizarea comunității: Prin intermediul workshop-urilor È™i seminariilor care se doresc a fi organizate, se urmăreÈ™te oferirea oportunității de a înÈ›elege într-un mod mai complex importanÈ›a conservării mediului È™i a ecosistemelor, crescând astfel gradul de conÈ™tientizare al comunității. 

​

Pe durata și după implementarea proiectului, viața comunității va avea un impact pozitiv prin:

-CreÈ™terea conÈ™tientizării È™i implicării publicului în conservarea mediului înconjurător.

-Creșterea numărului de specii de plante și animale acvatice, contribuind astfel la diversitatea naturală a Bucureștiului.

-Crearea de spaÈ›ii verzi È™i recreaÈ›ionale, care oferă o oportunitate de relaxare È™i conectare cu natura în mijlocul oraÈ™ului.

-Îmbunătățirea calității vieÈ›ii locuitorilor È™i a sănătății lor, prin existenÈ›a unor ecosisteme mai echilibrate.

Află mai multe despre acest proiect

bottom of page